Πούρα – Απόλαυση

Πούρο μια απόλαυση που δεν έχει φύλο, ηλικία και κοινωνικές διακρίσεις. Το πούρο δεν έχει φανατικούς συγκεκριμένης μάρκας. Κάθε καπνιστής πούρου μπορεί να αλλάζει γεύσεις, αρώματα, μεγέθη και τόπο προέλευσης. Αυτή η επιλογή των πούρων εξαρτάται από τη διάθεση του καπνιστή και την ώρα που θέλει να αφιερώσει για να απολαύσει  ένα πούρο.

Καλά πούρα δεν παράγει μόνο η Κούβα αλλά και η Δομινικανή Δημοκρατία, Νικαράγουα και Ονδούρα. Αφού επιλέξετε την χώρα παραγωγής του πούρου σειρά έχει η μάρκα και το μέγεθος. Μια γενική κατεύθυνση είναι να επιλέγετε σχετικά χοντρά πούρα [Robusto, Belicoso]. Αν πάλι  είστε έμπειροι καπνιστές προτιμήστε τα πολύ μεγάλα πούρα [Churchill, DoubleCorona]. Τέλος  για αυτούς που δεν προτιμούν την ένταση και την ποσότητα υπάρχουν άλλοι  τύποι  όπως [Brevas,Vegueritos]

Τα καλά πούρα είναι πάντα χειροποίητα. Παρόλα αυτά παρουσιάζουν προβλήματα στο τύλιγμα. Για αυτό καλό είναι να διαπιστώσετε μόνοι σας ψηλαφίζοντας τα ,αν ένα πούρο είναι τυλιγμένο σωστά. Το πούρο δεν πρέπει να είναι χαλαρό, γιατί τότε καίγεται εύκολα, ούτε όμως και πολύ σφιχτό, γιατί τότε δεν θα τραβάει όσο πρέπει.

Στο  σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι το καλό πούρο είναι το προσεγμένο πούρο για το οποίο θα έχετε φροντίσει για την σωστή αποθήκευση του. Έτσι λοιπόν θα χρειαστείτε ένα humidor, δηλαδή υγραντήρα, που συνήθως είναι ένα ξύλινο κουτί κατασκευασμένο από Ισπανίκο  κέδρο, που θα κρατά το πούρο άοσμο και θα του προσφέρει υγρασία γύρω στους  70% -  72% που είναι και η ιδανική για την συντήρηση του. Ακόμα πρέπει να κλείνει ερμητικά το βαρύ καπάκι του και να διαθέτει συσκευή ύγρανσης και υγρόμετρο. Επιπλέον χρήσιμο είναι να τονιστεί η σπουδαιότητα της θερμοκρασίας για την αποθήκευση των πούρων. Χρειάζονται λοιπόν γύρω στους  18 – 20 βαθμούς  Κελσίου γιατί σε  υψηλότερες θερμοκρασίες κινδυνεύουν από μικροσκοπικά λευκά σκουλικάκια τα λεγόμενα cigarbeetles, που ανοίγουν τρύπες στα πούρα και τα καταστρέφουν. Αν διαπιστώσετε την ύπαρξη  τους στα πούρα τότε πετάξτε τα και καθαρίστε τον υγραντήρα. Τέλος βάλτε το κουτί  με τα υπόλοιπα πούρα στο ψυγείο για δύο μέρες.  Η ψύξη θα εξαφανίσει τα beetles και τους απογόνους τους.

Στη συνέχεια της αναφοράς μας σειρά έχουν μικρά μυστικά για το άναμμα του πούρου. Όλα τα καλά χειροποίητα πούρα έχουν την μια άκρη τους κλειστή. Θα πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό άνοιγμα ώστε ο καπνός να περνά αβίαστα και να έχει μια αίσθηση <<δροσιά>>.  Απαραίτητο λοιπόν αξεσουάρ είναι οι κόφτες των πούρων που κόβουν σε σχήμα V.  Ακόμα καλύτερα είναι οι γκιλοτίνες με δύο λεπίδες, όπως και τα ψαλίδια που δύσκολα όμως μεταφέρονται. Ξεχάστε λοιπόν τα κομψά τρυπητήρια που δημιουργούν συχνά μάζεμα της νικοτίνης στην άκρη του πούρου με αποτέλεσμα αυτό να πικρίζει άσχημα.  Επιπλέον θα πρέπει να προσέξετε να μην κόψετε λανθασμένα το πούρο σας. Αρκεί να αφαιρέσετε μια λεπτή φλύδα καπνού γύρω στα  2mm γιατί αλλιώς κινδυνεύει να αρχίσει να ξετυλίγεται το πούρο σας καθώς η άκρη του καταλήγει στο σημείο που κόβετε.

Επίσης ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του πούρου είναι ότι καίγεται σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία . Ξεχάστε λοιπόν το προκαταβολίκο ζέσταμα γιατί χαλάει την ποιότητα του πούρου. Απαγορευτικός ακόμα είναι και ο αναπτήρας βενζίνης, τύπου zippo,γιατί θα κάνει το πούρο σας να βρωμίσει πετρέλαιο. Προτιμήστε λοιπόν μεγάλα σπίρτα αφού περιμένετε πρώτα να καεί το θειάφι. Καλοί είναι και οι αναπτήρες αερίου. Καλύτεροι όμως είναι οι αναπτήρες πούρων με τη διπλή και μεγάλη φλόγα ,γιατί ανάβουν εύκολα ολόκληρη την επιφάνεια του πούρου. Τέλος υπάρχουν και οι αναπτήρες  τύπου <<torch>>που βγάζουν φλόγα τύπου –γκαζάκι-. Αυτοί ελέγχουν απόλυτα τη φλόγα τους που παραμένει σταθερή ακόμα και όταν φυσάει. Προσοχή! Μην πλησιάζετε την φλόγα κοντά στο πούρο γιατί θα το καταστρέψετε. Ανάψτε λοιπόν ομοιόμορφα ολόκληρη την άκρη του πούρου. Τραβήξτε δύο –τρεις κοφτές ρουφηξιές και απολαύστε το αργά και νωχελικά, όπως του ταιριάζει. Οι ανυπόμονοι θα χάσουν το 60% του πούρου αν το καπνίζουν με γρήγορες ρουφηξιές λόγω της υπερθέρμανσης του. Αν σβήσει ανάψτε το  ξανά, πριν κρυώσει.

Τέλος  χρήσιμο είναι να επισημάνουμε ότι αγοράζουμε πούρα μόνο από εμπόρους με κύρος, που διαθέτουν ποικιλία και οπωσδήποτε μεγάλο υγραντήρα ώστε να διατηρεί τα πούρα σε άριστη κατάσταση. Άλλη μια ασφαλή πηγή για τις αγορές σας είναι τα dutyfree ορισμένων αεροδρομίων που εξασφαλίζουν άψογες συνθήκες φύλαξης των πούρων.

                                                                                           ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!