Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.grΤο πούρο είναι από κοινωνικής άποψης τόσο αγαπημένο όσο και παρεξηγημένο κι αυτό δεν πρέπει να ξενίζει, αφού έχει βρεθεί από τα χείλη των λαοφιλέστερων έως στα χέρια των πιο αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων. Che Guevara, Fidel Castro, Bill Clinton, Winston Churchill, Jack Nicholson, Μαριάννα Ντούβλη, Μάκης Ψωμιάδης, κ.ά. Είμαι βέβαιος πως κατά τις εναλλαγές των προηγούμενων ονομάτων νιώσατε από τα θετικότερα ως τα πιο απαξιωτικά συναισθήματα, τα οποία δεν τα συνδέσατε με το πούρο, αλλά με το χαρακτήρα κ το φέρεσθαι αυτών που το κάνουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα, η εικόνα ενός άνδρα (πόσο μάλιστα μιας γυναίκας) που καπνίζει πούρο σε δημόσιο χώρο, επιφέρει στην συντριπτική πλειοψηφία απαξιωτικά βλέμματα και σχόλια. Ακόμα και καπνιστές τσιγάρων, δυσανασχετούν και ενοχλούνται από την μυρωδιά του. Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.gr Η βλαχο-καγκουρο-νοοτροπία, έχει ανάγει δυστυχώς την καύση ενός πούρου σε προσπάθεια επίδειξης (νεο)πλουτισμού. Η εικόνα να ανάβουν πούρα (αμφιβόλου ποιότητας) στο γλέντι του γάμου, όπως να “ναι και με ότι να” ναι, είναι βιασμός της αισθητικής και της κουλτούρας των πραγματικών φίλων του γαλάζιου καπνού. Η απόλαυση ενός πούρου ακολουθεί πιστά τους (άγραφους) κανόνες όλων των απολαύσεων της ζωής μας. Ένα πολύ ωραίο φαγητό ή γεύμα, αν δεν το χορτάσεις πρώτα με τα μάτια και την μύτη, δεν επεξεργάζεσαι στον ουρανίσκο κάθε μπουκιά, δεν θα μπορέσεις ποτέ να το απολαύσεις. Το ίδιο ισχύει για το κρασί, το ποτό, το αυτοκίνητο, τη γυναίκα… και τόσα άλλα. Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.gr Ένα πούρο μπορεί να μας προσφέρει μερικά λεπτά μοναδικών αισθήσεων και απολαύσεων. Αν συνδυαστεί με τα κατάλληλα παρελκόμενα (έναν σωστό καφέ, ένα ποτό ή κρασί κλπ) αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο όλα αυτά που μπορεί να μας προσφέρει. Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο του γαλάζιου καπνού δεν τελειώνει ποτέ. Είναι τόσα πολλά που μπορεί να μάθει και να ακολουθεί κάποιος. Δεν θα σας κουράσω με ορολογίες και εξειδικευμένες τεχνικές (θα γίνει σε επόμενα άρθρα), απλώς θα σας προτείνω τα πρώτα βήματα για να μην γίνει η απόλαυση, εφιάλτης. Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.gr Τι είναι τα πούρα: Είναι φύλλα καπνού, τυλιγμένα στο χέρι (όχι από Κουβανές παρθένες πάντως, που λένε κάποιοι… μύθοι) Είναι ζωντανοί οργανισμοί. Ζουν και αναπνέουν κανονικά, γι” αυτό και χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες συντήρησης, τόσο ως προς την θερμοκρασία, αλλά κυρίως ως προς την υγρασία. Επειδή λοιπόν στα πρώτα σας πούρα, δεν θα έχετε την απαιτούμενη υποδομή συντήρησης (π.χ. υγραντήρες), καλό είναι να κάψετε ένα πούρο αμέσως μετά την αγορά του. Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.gr Τι να διαλέξω και από που: Φυσικά όχι από το περίπτερο, με άρωμα σοκολάτας, βανίλιας ή πιτόγυρου με μπόλικο τζατζίκι. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε μεγέθη, γεύσεις και φυσικά τιμές. Βρείτε ένα καπνοπωλείο που έχει μεγάλη ποικιλία από πούρα (υπάρχουν αρκετά και σε κάθε περιοχή). Συνήθως οι ιδιοκτήτες είναι και αυτοί φανατικοί καπνιστές πούρων. Μπείτε μέσα άνετα, χωρίς κόμπλεξ και ξεκινήστε την κουβέντα μαζί τους. Δώστε τους πληροφορίες για το προφίλ σας (αν είστε ήδη καπνιστής, τι περίπου ψάχνετε κλπ) και αφήστε τους να σας κατευθύνουν στα πρώτα σας βήματα. Αν δε νιώσετε οικεία μαζί τους, αλλάξτε προμηθευτή. Είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να καπνίσετε το (πρώτο;) πούρο σας μαζί του, εκείνη τη στιγμή. Το έχω στα χέρια μου. Και τώρα; Μυρίστε το! Όπως είναι. Πριν το ανάψετε. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε κάποιες από τις μυρωδιές (είναι πάρα πολλές) όπως κέδρος, σοκολάτα, μπαχαρικά, ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή και πολλές ακόμα γεύσεις και μυρωδιές που δεν θα φανταζόσασταν ότι κρύβονται στα πούρα! Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.gr Δεύτερο βήμα είναι να κόψετε την πίσω άκρη. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους και κόφτες. Αν δεν είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσετε το σπορ, ας μην αγοράσετε ακόμα έναν (αξιοπρεπή) κόφτη. Το κόψιμο δεν είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό γιατί μπορεί να καταστρέψει το πούρο και να μετατρέψει την απόλαυση του καπνίσματος σε ταλαιπωρία. Μπορείτε να ζητήσετε από τον καπνοπώλη να σας το κόψει. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι πρέπει να το καταναλώσετε άμεσα. Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.gr Άναψέ το, δε δαγκώνει: Το (σωστό) άναμμα είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία / ιεροτελεστία. Μακριά από αναπτήρες Bic, Zippo κλπ. Με τις αναθυμιάσεις τους σκοτώνουν τα αρώματα και αλλοιώνουν τις γεύσεις του πούρου. Υπάρχουν ειδικοί αναπτήρες αερίου (τύπου torch) οι οποίοι έχουν αρκετή ένταση ώστε να κάψουν το πούρο μας σωστά και ομοιόμορφα (καλά για το τελευταίο πρέπει να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας). Καλή και τίμια δουλειά κάνει και το σπίρτο. Άλλοι προτιμούν να ανάψουν το πούρο έχοντάς το στο στόμα και άλλοι να το κάψουν πρώτα ομοιόμορφα, χωρίς ρούφηγμα. Είναι θέμα γούστου. Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο. Προτιμώ να το κάψω σωστά και ομοιόμορφα κρατώντας το στο χέρι μου, να το αφήσω μερικά δευτερόλεπτα να συνέλθει από τη βίαιη επαφή με τη φλόγα και μετά να τραβήξω τις πρώτες, αναγνωριστικές ρουφηξιές. Αν επισκεφθείτε κάποιο Cigar Lounge (συνήθως στο εξωτερικό) και ζητήσετε να σας το ανάψουν, θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία. Μόλις εξοικειωθείτε κι εσείς με τη διαδικασία αυτή, θα είστε σε θέση να το κάνετε για κάποιον φίλο σας, ώστε να του προσφέρετε το πούρο έτοιμο για απόλαυση. Φύσα, ρούφα, τράβα τόνε: Τα φτύνει ή τα καταπίνει; Μπορεί σε όλους τους άνδρες να μας αρέσει το δεύτερο, αλλά αυτό που κάνουμε σε ένα πούρο δεν είναι αυτό… Η διαδικασία καπνίσματος ενός πούρου δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του τσιγάρου. Τραβάμε μεσαίες προς μεγάλες ρουφηξιές και αφήνουμε τον καπνό για μερικά δευτερόλεπτα να κάνει παιχνίδι μέσα στη στοματική μας κοιλότητα με τη γλώσσα και τον ουρανίσκο. Έπειτα, ανοίγουμε ελαφρά το στόμα μας για να απελευθερωθεί και να γαργαλίσει και την αίσθηση της όσφρησης. Όπως και με τις τροφές, έτσι και με τον γαλάζιο καπνό, οι πρώτες στιγμές ενεργοποιούν τους αισθητήρες μας, άρα δεν θα καταλάβουμε και πολλά. Στις επόμενες ρουφηξιές αρχίζουμε και ανακαλύπτουμε αρώματα και γεύσεις. Γεύσεις, πολλές και εξωτικές. Άλλες οικίες και άλλες πρωτόγνωρες. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.gr Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στην άκρη του πούρου που βάζουμε στο στόμα μας. Αν είναι σωστά κομμένη και το πούρο είναι στην κατάσταση που πρέπει, δεν θα μας αφήνει κομματάκια καπνού που μας αναγκάζουν να τα φτύνουμε όλη την ώρα σαν τον Clint Eastwood στα γουέστερν. Σημαντικό επίσης να στεγνώνουμε τα χείλη μας κάθε φορά πριν ακουμπήσουμε το πούρο και φυσικά να μην ακουμπάμε τη γλώσσα μας επάνω του κατά τη διάρκεια των ρουφηγμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, το πούρο μας γρήγορα θα μουλιάσει με τα σάλια μας, αλλοιώνοντας σημαντικά τις γεύσεις τους και δημιουργώντας μια δυσάρεστη αίσθηση σε κάθε μας επαφή. Μια μέση διάρκεια καπνίσματος ενός πούρου είναι περίπου τα 30 λεπτά. Εξαρτάται φυσικά από αρκετές παραμέτρους όπως το μέγεθος, το πόσο σφιχτό είναι και φυσικά σε τι κατάσταση έχει συντηρηθεί. Μόλις μας κουράσει (ή το έχουμε κουράσει εμείς με τις ρουφηξιές μας) το αφήνουμε στο τασάκι να ξεκουραστεί (κι αυτό κι εμείς μαζί του) για λίγο. Δεν θα σβήσει, εκτός αν το αφήσουμε για πολύ ώρα. Προσοχή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακουμπάει η κάφτρα στο σταχτοδοχείο. Γι” αυτό και υπάρχουν ειδικά σταχτοδοχεία με μεγάλη θέση για να ισορροπούμε το πούρο μας. Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.gr Ούτε τινάζουμε την κάφτρα του όπως στο τσιγάρο. Την αφήνουμε να πέσει μόνη της. Ακόμα και στο χαλί (που λέει ο λόγος). Αν έχει μεγαλώσει πολύ η κάφτρα και δεν έχει πέσει μόνη της, ο κίνδυνος να λερωθούμε στο επόμενο σήκωμα του πούρου από το σταχτοδοχείο είναι μεγάλος. Σε αυτή την περίπτωση ακουμπάμε ελαφρά και διαγώνια την άκρη της στάχτης στο σταχτοδοχείο, μέχρι να αφαιρεθεί το κομμάτι που της αναλογεί. Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, να χρειαστεί διόρθωμα η κάφτρα. Ακολουθούμε τις ίδιες τεχνικές όπως και με το άναμα. Pin Him | Men's World | Cigars | Poura | Pinout.gr Σβήσιμο: Το πούρο είναι αξιοπρεπές, ντελικάτο και φινετσάτο. Δεν του ταιριάζει να το κακοποιούμε σε καμία από τις φάσεις τους. Από την γέννησή του, τη συσκευασία του, τη μεταφορά του, τη συντήρησή του, το κόψιμό του, το άναμά του, το κάπνισμά του, έτσι και στο σβήσιμό του, πρέπει να του συμπεριφερόμαστε με σεβασμό. Μόλις τελειώσουμε μαζί του, το αφήνουμε μέσα στο σταχτοδοχείο (η μοναδική φορά που επιτρέπεται να ακουμπήσει η άκρη του) να σβήσει μια για πάντα, κρατώντας την εμπειρία μαζί του (καλή, μέτρια ή κακή) οδηγό για το μέλλον. ΠΗΓΗ:  pinout.gr